3 Contoh Undangan Pernikahan Bahasa Jawa

undangan pernikahan bahasa jawa
Yuk share tulisan ini :

Undangan pernikahan di era ini memang beragam jenisnya. Ada undangan fisik, video, gambar, dan juga website. Yang lebih unik lagi karena Indonesia ini terdiri dari berbagai pulau kata-kata undangannya pun ada yang menggunakan bahasa daerah. Salah satunya undangan pernikahan bahasa jawa.

3 Alasan Menggunakan Undangan Pernikahan Bahasa Jawa

Beberapa alasan mengapa masih banyak orang yang menggunakan undangan pernikahan menggunakan bahasa daerahnya seperti bahasa jawa, antara lain :

  • Agar unik, berbeda, dan dikenang oleh penerima undangan
  • Mempertahankan tradisi
  • Memberikan undangan khusus untuk para sesepuh atau tokoh masyarakat

3 Tingkatan Bahasa Jawa

Menurut Brainly.co.id ada 3 tingkatan dalam tatanan bahasa jawa, yaitu :

  • Basa Ngoko : basa ngoko biasanya digunakan dalam percakapan atau pembicaraan yang tidak memiliki rasa hormat dan segan terhadap lawan bicaranya. Bahasa ini biasanya digunakan oleh teman sepermainan atau seumuran.
  • Basa Madya : tutur kata menggunakan bahasa madya yaitu mencerminkan rasa sopan. Bahasa ini digunakan ketika berbicara dengan orang dewasa atau dengan orang yang sudah lanjut usia.
  • Basa Krama : ini adalah tingkatan yang paling sopan dan santun. Contohnya seorang murid yang berbicara terhadap gurunya harus menggunakan bahasa ini.

3 Contoh Undangan Pernikahan Bahasa Jawa

Dalam bahasa jawa undangan memiliki arti serat ulem. Basa krama lah yang digunakan untuk isi surat undangan pernikahan. Berikut ini adalah beberapa contoh undangan pernikahan bahasa jawa :

1. Krama Inggil

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Kairing Sagunging Pakurmatan.

Sesarengan kalian serat menika kula nyaosi pirsa, mugi Gusti Allah SWT

Tansah hangganjar kawilujengan ing samudayanipun

 

Kulo badhe hanggadhahi khajat hangemah-emahaken yoga kulo estri ingkang name,

Siti Khoiriah

Putri Bapak Ganjar Purnomo & Ibu Zaenab

Kaliyan

Agus Mulyanto

Putra Bapak Much. Hardjo & Ibu Siti Sumarsih

 

Ingkang menika, menawi sepen ing sedaya reribetan saha dhangan ing penggalih,

Keprenga kulo ngaturi rawuh panjenengan sekaliyan

Ing pahargyan dhauping pinangenten mbenjang,

 

Dinen : Sabtu

Surya kaping : 2 Februari 2020

Panggenan : Gedung Madu Chandya Yogyakarta

 

Saperlu hangestreni saa paring donga pangestu

Dhumateng pinaganten kekalih sumrambah ing sedayanipun.

Mekaten atur kula, awit rawuh saha paring dinga pangestunipun Bapak Ibu sekaliyan, kulo ngaturaken aguningin panuwun. Matur nuwun

Wassalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

 

Atur taklim kula,

Kel. Bapak Guntoro

Ibu Meidiana

Kel. Bapak Heru Herbowo

Ibu Maemunah


2. Krama Halus

Nambut Silaning Akrami

 

Indra Hadi Suryo, S.Pd.

Putra Bpk. Mardoko, S.Pd. / Ibu Purwati

Tempuran, Balecatur, Jember

Kaliyan

Dewi Sri Anjani, Amd.Keb.

Putri Bpk. Saiful / Ibu Sumini

 

Ngampelrejo, Tegalrejo, Jember

Ingkang sampun nindakaken syariat agami Allah, serta tuntunaning Rasullah, kanti dhaup suci

dinten Jumat, 9 April 2020, wanci tabuh : 08.00, wonten ing Masjid Darus Sholihin Ngampelrejo

Kencong, April 2020

 

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Winantu sagunging pakurmatan, kanthi lumaraping nawala sedhahan,

minangka sesulih pisowan kula wonten ing ngarsa panjenengan,

sinartan nyadhong berkahing Gusti Ingkang Maha Tunggal,

kula sebrayat hangadhahi pangangkah badhe ngawontenaken syukuran

tuwin pawiwahan dhauping sri penganten anak kula,

 

Dinten : Rabu

Surya Kaping : 14 April 2020

Wanci Tabuh : 11.00 – 14.00 WIB

Mapan ing : Dusun Tempuran, Balecatur, Kencong

 

Setuhu badhe damel bombong saha mongkoging manah kula sebrayat,

bilih dhangan ing penggalih saha sepen ing sambekala Bapak/Ibu

kepareng rawuh hangestreni saha paring puja pangastuti

dhumateng anak kula sri penganten, supados dados kaluwarga ingkang bagya mulya.

Wasana kula sagotrah hangaturaken agunging panuwun

saha nyuwun lubering pangaksami sadaya kekirangan dalah kalepatan kula.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

 

Atur Taklim Kula

Bpk. Mardoko, S.Pd.

Ibu Purwati

Ari & Nanik


3. Contoh lainnya

Serat Ulem

Lan saka sawenehe ayat tandha yekti kasampurnaning kekuasaa-Ne Allah, yaiku

Panjenengan-Ne wus nitahke tumpra sira kabeh pirang-pirang jodho

saka jenis awakiro supaya sira padha tentrem kalawan dheweke lan

panjenengan-Ne adamel kesenengan lan rasa asih

ana ing antara nira, Sanyata kang mangkono iku temen dadi tandha

yekti tumprap wong kang padha gelem mikir.

(Ar-Ruum : 21)

Nambut silalahing akrami

 

Ruspitaningrum, S.Si

Putri Bpk. Karsudi (Alm) & Ibu Badriyah, S.Pd

dhaup kalian
Achmad Syayuti, ST

Putra Bpk. Achmad Sibly & Ibu Sumiaty
Ijab Qobul:

Dinten: Ahad, Suryo Kaping: 13 Juni 2010

Wanci Jam : 07.00 WIB

Wonten ing: Masjid Darussalam Ds. Pugeran

Maguwoharjo-Yogyakarta

 

Assalamu’alaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh

Winantu sagunging pakurmatan, Nuwun kanthi kanyadong sih

Rahmating Gusti Ingkang Maha Asih Keparengo kulo ngaturi

rawuh panjenengan sekalian benjing ing:

Dinten: Ahad, Suryo Kaping: 13 Juni 2010

Wanci Jam : 13.00 WIB

Wonten ing:  Ds. Pugeran

Maguwoharjo-Yogyakarta

Saperlu paring tambahing donga pangestu anggen kula badhe

ngijabaken anak kula, sumrambah ing sadayanipun.

Wusana rawuh panjenangan sekalian badhe handayani saha nambahi bombonge

manah kulo, awit saking puniko kulo ngaturaken sanget agunging panuwun.

Wassalamu’alaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh

Atur Taklim Kula.

Keluarga,

Bpk. Karsudi (Alm)

Yogyakarta

Ningrum & Achmad

Keluarga,

Bpk. Achmad Sibly

Medan


Undangan Pernikahan Bahas Jawa doc

Berikut ini saya berikan link download undangan pernikahan berformat doc atau Microsoft word yang tinggal kamu edit saja. Selain itu kamu juga bisa membuat format undangan dalam bentuk cdr atau Corel Draw seperti gambar di bawah ini.

Sumber : https://kedaiwedding.com/

Download format doc disini

Penutup

Itulah contoh undangan pernikahan bahasa jawa, semoga bermanfaat dan jangan lupa share ke temanmu yang lainnya juga.

Sumber gambar utama : https://www.galeridavina.com/


Yuk share tulisan ini :

Leave a Reply